Archihus

Hva koster det å bygge et hus?

Det er naturlig å lure på hvor mye det vil koste å bygge et nytt hus. Mange faktorer påvirker sluttsummen og det er viktig med et innblikk i hvilke kostnader en byggeprosess kan omfatte.

Et prisestimat gir deg en god innsikt og i det store og hele avhenger mye av hvilke valg du tar underveis. En god start på boligdrømmen og muligheten til å få mer innsikt er gjennom å bestille vår huskatalog.

Gabo-eksteriør-delebilde.jpg
Fra den åpne kjøkken- og stuefløyen i atriumhuset Geneva. Himling, vegger og gulv er i tre. Møbler og interiørdetaljer har et organisk og naturlig uttrykk.

Start din boligdrøm med å bestille vår nye digitale huskatalog.

Hva påvirker prisen på ferdighus?

Det er gunstig å ha en økonomisk oversikt over totalsummen på ditt fremtidige byggeprosjekt. Det er ikke bare selve husmodellen som avgjør prisen, flere utgiftsposter spiller inn, blant annet plassering av tomt, grunnarbeider og antall bad. Når du snakker med en av våre boligrådgivere vil de sette opp en økonomisk plan for deg som sier deg hva ditt byggeprosjekt til koste. I denne artikkelen har vi listet opp hvilke kostnader et byggeprosjekt består av. Dette for å gi deg en forståelse av omfanget. Vi har også med et par priseksempler på to husmodeller.

Farisi_interiør_original.jpg

Tomtekostnader ferdighus

Selve tomtekostnaden varierer ekstremt mye, så i våre priseksempler har vi derfor ikke med selve tomtekostnaden, men kostnader for å gjøre en tomt byggeklar. 

En bolig må være tilknyttet vann og avløp, så tilknytningsavgift for dette til kommunen vil derfor forekomme. Avgiften varierer fra kommune til kommune. Det samme gjelder tilknytningsavgift for strøm og fiber eller bredbånd. Det må også legges opp inntakskabel for strøm og jordelektrode, samt stikkgrøft med ledninger og kummer. 

Tomten må måles opp nøyaktig før eventuelle gravearbeid settes i gang. Utstikking og kontrollmåling må til for plassering av huset. Videre må det defineres stikkveier på tomten og grovplanering. 

Med andre ord er det mye detaljer og forhold man skal kjenne til. I Archihus har vi dyktige boligrådgivere som tar seg av alt dette. Det er smart å starte dialogen med en boligrådgiver på et tidlig tidspunkt i byggeprosessen.

Vil du snakke med oss om pris?

Våre boligrådgivere gir deg god veiledning om priser. Fyll ut skjema, så tar vi snarlig kontakt med deg.

Pris på grunnarbeid og grunnmur

I grunnarbeidet skal alt av graving, planering og drenering av tomten utføres. Det er vanskelig å gi et nøyaktig priseksempel på hva dette arbeidet koster, da tomten for eksempel kan kreve sprenging ved mistanke om fjell eller utskiftning av masse ved forekomst av leire. 

Befaring av tomten og eventuelt prøvegraving/-borring er nødvendig for å kunne gi et prisestimat på grunnarbeidene. Boligrådgiverne i Archihus bistår deg med dette arbeidet. 

Videre får du pris på grunnmuren. I de fleste tilfeller er dette hva vi kaller for plate på mark. Det er rett og slett en støpt betongplate på flatt terreng. Skal huset ditt plasseres på en skrå tomt vil du få pris på en sokkel. Det er svært sjeldent at vi bygger hus med kjeller. Du vil få en pris som er tilpasset hus og tomt.

Pris på husmodell

Størrelsen på huset har selvfølgelig en innvirkning på hva prisen blir, men uavhengig av størrelse, vil byggestil, materialvalg og innredning være avgjørende. Det er som oftest mange muligheter for tilvalg. Det kan være alt fra å velge en annen behandling på utvendig kledning, en utvidet kjøkkenpakke eller laminat fremfor parkett. 

Håndverkere
Det må en del håndverkere til for å ferdigstille et hus. Alt fra de som arbeider med grunnarbeider og grunnmur på tomten til tømrer, elektriker, rørlegger, flislegger og maler. I en byggeprosess skal disse håndverkerne inn etter tur og Archihus sin byggeleder koordinerer dette for deg. 

Endringer og tilpasninger på huset
Ofte finner våre kunder et hus i vår katalog som de liker, men de ser at de gjerne skulle endret noe. Og det er fullt mulig. Archihus har dyktige arkitekter som endrer og tilpasser en husmodell slik at den blir akkurat som du vil ha den og at den passer til din tomt. Typiske endringer kan være at du vil gjøre huset litt større eller mindre, legge til et soverom, gjøre stuen mindre osv. Endringene du gjør vil påvirke prisen. Våre boligrådgivere hjelper deg med endringene. 

Antall bad
Prisen kan variere mye basert på hvor mange våtrom det nye huset skal ha. Tenk nøye gjennom hvor mye du vil legge i dette, da et ekstra våtrom øker prisen betraktelig. Vår anbefaling er at du også tenker noen år frem i tid slik at du bygger et hus som passer deg og ditt behov i dag og i fremtiden. 

Grad av ferdigstillelse
Noen velger å gjøre en liten egeninnsats i byggeprosjektet sitt for å redusere litt på kostnaden. Typisk arbeid du kan gjøre selv er å legge parkett og male eller tapetsere innvendige vegger eller for eksempel montere kjøkken. Hvor mye egeninnsats du kan og vil gjøre selv avtaler du med din boligrådgiver.

Parkett eller flis kan for eksempel koste 300,- pr kvm eller 1000,- pr kvm. Det er mange detaljer som kan påvirke prisen avhengig av hvilket design og materialer du velger.

Diverse byggekostnader

I en byggesak vil det alltid påløpe kostnader under posten diverse kostnader. Dette er typisk byggesaksgebyr til kommunen, tinglysnings- og dokumentavgifer, byggelånsrenter, byggestrøm og renovasjon for å nevne de viktigste. 

I noen tilfeller kan kommunen kreve at det gjennomføres grunnundersøkelser eller en overvanns- og støyprosjektering. Dette vil medføre en tilleggskostnad. 

Økonomisk plan

Velger du å kjøpe og bygge et hus via Archihus vil våre boligrådgivere sette opp en såkalt økonomisk plan for deg. Denne planen vil ha med seg alle punkter vi har omtalt over og vil gi deg en pekepinn på hva byggeprosjektet vil koste deg. Denne økonomiske planen kan du ta med til din bank og bruke som grunnlag for å søke om finansiering. Når du har bestemt deg og tegninger er godkjent skriver du en kontrakt med en av våre forhandlere. Vi bruker Norsk Standard-kontrakter. 

For å få en god og trygg start i ditt byggeprosjekt anbefaler vi deg å ta et uforpliktende møte med en av våre boligrådgivere tidlig i prosessen.

Huset Farisi stemningsfullt illustrert i blåtimen. Det er snø på bakken og i trærne og månen er på himmelen. Gjennom store vinduer ser man inn i boligen.

Priseksempel ferdighus Farisi

Farisi er en storslått funkisbolig på 214 kvm som oser av eleganse og eksklusivitet. Den smarte planløsningen med fire store soverom gjør dette til mange familiers moderne drømmehus. Glasskarnappet i front tilfører fasaden noe helt unikt og det valmete taket gir Farisi et moderne uttrykk.

Prisen i eksempelet er basert på standard kataloghus med gjeldende priser for Hamar, Innlandet per januar 2023. Oversikten forutsettes oppsatt i samarbeid med husbygger, basert på skjønn og erfaringstall. Vi gjør oppmerksom på at dette er et priseksempel og at sluttsummen for et hus vil variere stort ut fra beliggenhet, tomteforhold, kundens tilvalg og ønsker. 

Tomtekostnader uten kostnad for selv tomten: 350 000 kr
Grunnarbeider: 275 000 kr
Huspris inkl alle håndverkere: 6 540 000 kr
Andre byggekostnader: 125 000 kr
Prisestimat totalt inkl. mva: 7 471 000 kr

Les mer om Farisi

Huset Gabo med saltak og takterrasse over garasje. Illustrert på en frittliggende tomt med spredt skog rundt.

Priseksempel ferdighus Gabo

Gabo er et spennende hus uten det største avtrykket, noe som gjør at denne modellen passer fint inn på mindre tomter. Det moderne og arealeffektive huset har store vinduer og stilrene linjer. Gabo er et smart hus på to plan, med en åpen stue- og kjøkkenløsning, to bad og tre gode soverom der ett av dem er direkte tilknyttet et walk-in closet. 

Prisen i eksempelet er basert på standard kataloghus med gjeldende priser for Hamar, Innlandet per januar 2023. Oversikten forutsettes oppsatt i samarbeid med husbygger, basert på skjønn og erfaringstall. Vi gjør oppmerksom på at dette er et priseksempel og at sluttsummen for et hus vil variere stort ut fra beliggenhet, tomteforhold, kundens tilvalg og ønsker. 

Tomtekostnader uten kostnad for selve tomten 270 000 kr
Grunnarbeider: 220 000 kr
Huspris inkl alle håndverkere: 4 398 000 kr
Andre byggekostnader: 65 000 kr 
Prisestimat totalt inkl. mva: 4 953 000 kr

Les mer om Gabo