Bygge hus? Slik får du et nordic design-hjem​

Liker du interiøret i Archihusene? Her gir boligstylist Kine Lien deg 5 tips til hvordan du kan få et hjem med nordisk stil.

Rent. Enkelt. Stilig.

Slik beskriver boligstylist Kine Lien i firmaet Creativbolig i Hamar interiørstilen nordic design, som går igjen i alle Archihusene. 

- Den nordiske stilen passer perfekt i moderne og funkisinspirerte hus med store vinduer, som "suger" omgivelsene og lyset inn. Om man i tillegg velger interiør med former og farger fra den nordiske faunaen, tar man naturen ytterligere inn i huset - og det er jo det som er formålet med nordic design. Det fine med denne stilen er at den ikke stjeler oppmerksomheten fra selve huset, forklarer Kine. 

Tips til interiør

La deg inspirere av Nordic design-stilen i Archihusene.

Se for deg en soldag der du står på en strand i Sør-Norge og skuer utover havet. I horisonten går himmelen i ett med havet, og lyse og mørke blåtoner møtes i skjønn forening. Tærne dine synker ned i kashmirfarget sand, og bak deg står høye trær i ulike grønne og brune nyanser. Så kan du forestille deg en hustrende kald vinterdag på fjellet, og vi beveger oss brått fra varme til kalde grå- og blåtoner.  

- De to scenarioene der viser jo store deler av fargepaletten til nordic design, sier Kine.  

Slik blir ferdighuset hjemmekoselig 

Et hjem med gjennomført nordisk stil passer godt for den som ikke ønsker forstyrrende uromomenter i interiøret. Men hvordan gjør man et sparsomt møblert hjem - med enkel design og rene linjer - hjemmekoselig?

- Myke naturmaterialer som pledd i ull eller grov strikk, linputer, og skinn og pels i stoler og sofaer, myker opp stilen og gjør det mindre kaldt, sier Kine.  

Den nordiske stilen skal være kjønnsnøytral og fullstendig blottet for feminine innslag som hjerter, løkkeskrift, engler og "dilldall". 

- De rene enkle formene gjør stilen litt maskulin, men med ”feminine innslag” som runde bord og tepper vil det harde, røffe, maskuline mykes opp med det runde og mer feminine, sier Kine. 

Og skal vi tro eksperten er et hjem med enkel og ren design alt annet enn kaldt og kjedelig.

- Stilen blir raskt mer spennende når man tilfører naturlige materialer som grov strikk, pels, skinn, tre og stein. En svart skinnpute skaper for eksempel spennende kontraster til møbler og vegger med duse, naturlige farger. Røft mot mykt fungerer alltid, sier Kine.

Stilrene og behagelige møbler

Dersom hun fikk i oppdrag å innrede en nordic design-stue ville Kine gått for en sofa i ullstoff som er stilren, god å sitte i, og stor nok til at hele familien får plass. 

- Også ville jeg røffet den opp med skinnputer og pledd av grov strikk. Jeg ville nok også valgt et spisebord i lys furu, for det er virkelig på vei tilbake. Og kanskje kan veggene dekoreres med egenmalte bilder som tar igjen fargene i interiøret? foreslår Kine.

Boligstylisten hadde også gått for tapet med struktur, strippet for ”urolig” mønster. En betongvegg bak peisen, og et lyst, naturlig og rustikt tregulv hadde også gjort seg.

- Den nordiske stilen tar også dyrene inn i huset, så her er det lov å ha et hjortehode på veggen, eller et stort skinn på gulvet, sier Kine. 

Eksempler på interiør til et nordic design-hjem

Kines 5 tips for å få et Nordic design-hjem:  

1. Uttrykk 

Tenk alltid enkel design med rene linjer, der både former, farger og materialer er inspirert av naturen. 

2. Farger:

Velg en fargepalett inspirert av den nordiske naturen. Fondvegger - altså lyse rom der bare én vegg er malt i en annen farge - er på vei ut. Nå kan flere vegger – eller alle veggene i et rom – ha ulike fargetoner. En hot trend er å male alle vegger, taket og gulvet i samme farge. Innslag av mørkere farger på møbler, puter, lamper osv. skaper spennende kontraster om man går for duse toner på veggene.

3. Møbler:

Hovedregelen er rene, enkle møbler i lyse toner og treverk. Uttrykket skal være gjennomgående stramt og kjønnsnøytralt. Velg kommoder, skjenker og tv-benker med rette linjer, og bryt gjerne opp med runde bord og tepper. Til sofaen kan du gjerne velge tre små bord i stedet for ett stort bord. Det er fint å mikse inn for eksempel hyller med stålkanter, og stoler og lamper i plast. Mange mikser også den nordiske stilen med retromøbler, men ikke overmøblér - less is more!

4. Materialene

Det er jo materialer som ull, filt, strikk, skinn og pels som skaper den nordiske stilen. Mye kan også hentes ute i naturen; Hvorfor ikke lag et sofabord av fire trestubber med glassplate over, eller plassere kubbelys på bjørkestammer i ulik høyde? Mot jul kan man jo skape fin dekor ved å sette lerkegreiner med små kongler i store vaser på gulvet. Runde, slepne steiner i ulik størrelse kan også plasseres på gulvet i gangen, eller på badet med kubbelys på? En enkel vase med et grønt blad i kan også være fint bordpynt. Nordisk design trenger ikke være dyrt! Bruk det du finner ute i naturen. 

5. Belysning

Moderne hus med mange og store vinduer slipper inn mye lys på dagtid – og om kvelden vil downlights mest sannsynlig være hovedbelysningen. Designlamper som ”Oslo-lampa” vil passe godt. Lamper i ulike metaller (kobber, stål og gull) passer også inn i et nordisk hjem. ”Kurv-lamper” eller lamper i tre er også tøft. I nordic design er det lov å blande metall, plast og tre.    
Våre moderne funkishus

Bygge funkishus? Vi har samlet masse god informasjon om våre moderne funkishus på en samleside som enkelt gir deg oversikt.