Archihus gir 10 000 til fattige familier i Bergen

Tusen takk for alle gode forslag til hvem som burde få Archihus sin julegave på 10 000 kroner. - Vi landet til slutt på den frivillige organisasjonen KIL Fond Bergen, som hjelper fattige barnefamilier i Bergensområdet, sier kjededirektør i Archihus, Jan Hoff.

- Ååååå! Såååå bra! Tuuuuusen takk, responderer styreleder Monika Schelander (bildet under) i den frivillige organisasjonen KIL Fond Bergen Omegn når vi overbringer den hyggelige beskjeden. 

- Vi har vokst ekstremt fort. I løpet av det siste året er vi blitt 30 frivillige som nå hjelper 70-90 familier i Bergens-området med blant annet matkasser, klær og regninger som de ikke klarer å betale selv. Vi har også fått en bil av Lions, fortsetter Schelander. 

- Hva skal julegaven dere får av oss gå til? 

- Pengene skal nok gis til noen som sliter med å betale husleien, SFO- og strømregningene sine. Vi har mange som spør oss om økonomisk hjelp nå - dette kommer veldig godt med. 

- Hinsides giverglede!

Styrelederen sier at givergleden de har opplevd nå før jul har vært helt hinsides. Fra å måtte mase om midler og gaver, tar giverne nå kontakt med dem.  

- Denne julen har vi hjulpet 10 familier med gavekort på 1000 kroner. Vi har arrangert førjulsfest for barna, vi fikk 30 billetter til Vitensenteret Vil Vite, og privatpersoner har stilt opp med penger og julegaver til familier som virkelig trenger det. Vi har fått 30 hjemmestrikkede julestrømper, og bare i dag har vi fått 50 svineribber som vi kan gi bort helt gratis - det er så grådig gøy! sier Schelander.  

Usynlige fattige

Familiene som KIL Fond hjelper er mest sannsynlig ikke de du tenker på som fattige. 

- Dette er tilsynelatende "normale" mennesker; naboen din, fetteren din, eller moren i klassen til sønnen din. Folk som bare ikke får pengene til å strekke til. Dersom denne moren får en matkasse av oss får hun kanskje råd til å betale sønnens fotballkontigent. Det handler om å kunne gi folk følelsen av å mestre livet, og det er så fint å se hvordan de blomstrer, sier Schelander.  

- ...vi må slutte å dømme folk etter utseendet og hva slags klær de har på seg. De som kommer hit og henter matkasser er ofte fine i klærne - og veldig ukomfortable. De skammer seg. Og alle har en historie som forklarer hvorfor de gjør det, tilføyer Schelander.

Fra idrettsutstyr til mat

Schelander forteller at KIL Fond startet med en tanke om å hjelpe familier tilknyttet Kjøkkelvik idrettslag (KIL). Hun så nemlig at mange "helt vanlige" familier ikke klarte å betale kontigenten eller idrettsutstyret som barna deres trengte. 

- Ganske raskt skjønte vi at mange familier også trengte mer hverdagslige ting som klær, sko, utetøy og møbler. Plutselig ble vi en del av Matsentralen, vi fikk organisasjonsnummer og alt ble straks mer seriøst. Vi utvidet tilbudet og KIL står nå for "kjærlighet", "inkluderende" og "likeverd", sier Schelander.   

Gir fattige en bedre hverdag

Kjededirektør i Archihus, Jan Hoff, fullroser initiativet. 

- Dette er frivillige som står på for å gi de usynlig fattige barne-familiene en mye bedre hverdag. De kjører ut matkasser, de sorterer brukte klær som de gir bort igjen, de skaffer penger til familier som ikke klarer å betale regningene sine, de gir bort julegaver til barn som kanskje ikke får andre gaver, og de inviterer til hyggelige sammenkomster - som førjulsfesten nå i desember. Jeg har selv sett hvor mye slikt arbeid betyr for trengende familier - dette er virkelig et verdig formål som vi ønsker å støtte. 

Om fem år håper styreleder Monika Schelander at KIL Fond har noen fast ansatte. - Jeg ser også hvilken glede de frivillige har av å bidra. De får en sosial møteplass, og gjør noe meningsfullt. Kanskje kan KIL etterhvert bli en attføringsbedrift? Fremtiden vil vise, sier Monika.   

Ønsker du å ta kontakt med KIL Fond Bergen Omegn? Skriv til kilfond@gmail.com eller ring 450 00 707 eller 477 55 162.

Følg dem også på Facebook. 

Bestill vår nye huskatalog
Dette feltet er påkrevd
Velg kommune fra listen
Har du tomt?

Samtykker

Se alle våre hus