Funkishus med utleiedel: En «skjult» skattekiste

Går du med tanker om å bygge nytt funkishus bør du vurdere å bygge med en utleieleilighet. Det er en «skjult» skattekiste og kan være en fornuftig investering for fremtiden som bidrar til å oppfylle husdrømmen din.

Fordelene med å bygge hus med utleiedel er mange - det vil blant annet gi deg ekstra skattefrie inntekter hver måned i tillegg til at det øker verdien på huset i tilfelle videresalg i fremtiden. Å bygge med en utleiedel kan også være avgjørende for om du får lånefinansiert byggeprosjektet ditt og i enkelte tilfeller vil leieinntektene kunne bidra til at du kan finansiere en større bolig enn forventet.

- Flere av våre boliger er fra tegnebordet tilrettelagt med egen utleieleilighet, samtidig som vi kan tilpasse flere av våre andre boliger om det er ønskelig, sier kjededirektør Jan Hoff i Archihus. 

Mulighet for høyere boliglån 

Har du utleieenhet i boligen din får du en ekstra inntekt som gjør at du stiller med en høyere sikkerhet i banken om du trenger boliglån. Bankene tar gjerne disse inntektene med i regnestykket når de skal beregne din betalingsevne. 

De største bankene i Norge stiller seg positive til en lånesøknad hvis du skal bygge med en utleieenhet i tillegg. En av våre boligkonsulenter hjelper deg gjerne med å sette sammen en økonomisk plan du kan ta med deg til lånemøtet med banken din.

Størrelsen på utleiedelen og beliggenheten på boligen din avgjør hvilken inntekt du kan beregne å få, men uansett vil en leieinntekt kunne finansiere store deler av byggeprosjektet. I et tenkt eksempel hvor vi tar utgangspunkt i en byggekostnad på fem millioner kroner hvor du har en egenkapital på 15 prosent av dette - nærmere bestemt 750 000 kroner - da er altså lånebehovet ditt 4 250 000 kroner. Med en nedbetalingstid på 30 år og med dagens rentenivå på rundt 1,5 prosent, vil lånekostnaden din komme på i underkant av 15 000 kroner per måned. Leier du ut utleiedelen din for 10 000 kroner i måneden betyr det at leieinntekten din nedbetaler store deler av boliglånet ditt.

Og selv om renten skulle øke og lånet bli høyere, vil det fremdeles være gunstig for økonomien din. Det er jo også slik at jo høyere lån du har, desto høyere skattefradrag får du. Hvis i tillegg verdien av utleiedelen din er mindre enn verdien av ditt eget boareal, er utleieinntektene skattefrie. 

Mulighetene er mange, les om våre moderne funkishus her!
Se alle husene her.

Bestill vår huskatalog
Dette feltet er påkrevd
Velg kommune fra listen
Har du tomt?

Samtykker

Sjekkliste

Det finnes mange økonomiske fordeler ved å bygge hus med en utleieenhet, men det er en del forutsetninger du må tenke på.

Beliggenhet er kanskje det aller viktigste. Skal du bygge i et populært område hvor det er enkelt å finne en leietaker, eller er det ikke et marked for det? 

Vi anbefaler også at du sjekker hvilke leiepriser som er vanlig i området, slik at du har en viss oversikt over hvor mye du eventuelt kan forvente å få i leieinntekt. Boligkonsulentene hos våre Archihus-forhandlere vil gjøre en vurdering sammen med deg på hva investeringskostnaden vil være sammenlignet med forventet leieinntekt.

Videre må du finne ut hva slags type utleieleilighet du skal bygge. Er målgruppen din studenter kan en hybel passe godt, mens en sokkelleilighet kan være mer lønnsomt hvis du for eksempel kan få til en mer langsiktig leieavtale med firmaer. Utleiemuligheter avhenger også av tomten du har valgt deg.

- Boligkonsulentene våre har god erfaring og vil gi deg råd om hva du kan bygge på din tomt, og hva du har lov til, forklarer Hoff.  

For å bygge en utleiedel er det noen regler som skal følges. Leiligheten må blant annet ha forsvarlige rømningsmuligheter og tilstrekkelig med lys. Utleieenheten må også lyd- og brannisoleres mot boenheten du selv bor i, samt ha godkjent ventilasjon for et riktig inneklima. Boligkonsulentene og prosjekteringsavdelingen til Archihus vet hvilke krav en utleieenhet har, og alle våre utleieenheter er tegnet for å følge forskriftene. 

Bestill vår huskatalog
Dette feltet er påkrevd
Velg kommune fra listen
Har du tomt?

Samtykker

Vi finner den beste løsningen for deg

Velger du Archihus som leverandør av ditt nye hus får du en leverandør som er din rådgiver og som vil hjelpe deg med alle de nødvendige sjekklistene.

Sammen med deg som kunde finner vi frem til den aller beste løsningen og du kan føle deg trygg på at alle byggeregler følges etter siste forskrifter og krav satt av myndighetene.

Skal du ha ett eller flere mennesker boende hos deg, anbefaler vi at du er godt forberedt og klar over dine rettigheter ovenfor leieboeren og hvilke rettigheter leieboeren har. Ta en titt på tipsene til Huseiernes Landsforbund her.

Med ekstra leieinntekt kan du blant annet velge å nedbetale huslånet ditt raskere, betale for barnas utdanning når de blir eldre eller ha en god pensjonssparing så du kan leve glade dager som pensjonist. Eller drømmer du kanskje om å bygge en familiehytte? Da kan inntektene fra en leieboer komme godt med i totalregnskapet.

Utleiedelen i boligen gir også muligheter til å leie ut hybelen eller sokkelleiligheten til barna når de blir store og ønsker et eget sted, men enda ikke har råd til å kjøpe selv.

Uansett, velger du en utleieenhet i din nye bolig, vil den gi deg gode ekstrainntekter og være med på å øke verdien på boligen din.

Start planleggingen av ditt nye hus i dag. Bestill vår huskatalog og se alle våre 33 moderne og funkisinspirerte ferdighus, både de med og uten utleiemuligheter. Og husk at alle våre hus kan tilpasses dine behov og din tomt. 

Se våre hus med utleiedel her

Våre moderne funkishus

Bygge funkishus? Vi har samlet masse god informasjon om våre moderne funkishus på en samleside som enkelt gir deg oversikt.
Bestill vår huskatalog
Dette feltet er påkrevd
Velg kommune fra listen
Har du tomt?

Samtykker

Finn din nærmeste Archihus-forhandler

Vil du vite mer om våre hus med utleieleilighet, eller noen av våre andre flotte og moderne hus? Ta gjerne kontakt med din nærmeste forhandler for en uforpliktende og hyggelig boligprat.