Archihus
Azo er et moderne ferdighus med store vinduer, overbygde uteplasser og saltak. Det er sommer med hagemøbler og leker utenfor.

Gode grunner for å bygge hus

Gunn Hedemann
Forfatter: Gunn Hedemann
Sist endret: 26. januar 2024
Lesetid: ~7 min

Hva er lurt å vurdere når du skal velge din neste bolig? Her er noen råd og tips som du bør vurdere og tenke gjennom før du tar beslutningen om du skal kjøpe brukt eller følge drømmen om å bygge hus.

Mange drømmer om å flytte inn i en helt ny bolig, hvor alt skinner nytt. Det er mange som gjennomfører denne drømmen og så er det noen som parkerer drømmen fordi man tror det blir dyrt, mye jobb, uforutsigbart og tidkrevende. Derfor velger mange å kjøpe en bruktbolig fremfor å bygge hus.

En bruktbolig kan ofte ha en lavere inngangspris enn om du bygger nytt. Men tenk gjennom følgende:

  • Gjennomsnittlig beløp for å pusse opp overflater (male tak/vegger) er beregnet til ca kr 4 000 pr kvm, ref. byggstart.no
  • Gjennomsnittlig beløp for innvendig totalrenovering koster ca kr 14 000 pr kvm, ref. byggstart.no. Og husk at gjennomsnitt betyr at kvadratmeterprisen kan bli både høyere og lavere. 

Har du f.eks kjøpt en enebolig på 150 kvm som du må totalrenovere vil dette ifølge regnestykket ovenfor koste deg over 2 millioner i tillegg til kjøpsprisen. Hvis du sammenligner prisen på en bruktbolig opp mot å bygge hus så må man ta med reelle og påregnelige renoveringskostnader i regnestykket.  

Ønsker du råd og hjelp til å sette opp en økonomisk plan som viser kostnadsbildet for de to alternativene, kan du kontakte et av våre kontorer og snakke med våre boligrådgivere . Du vil bli overrasket over hvor mye mer du kan legge inn i en ny bolig og likevel komme bedre ut økonomisk. Vår påstand er at det lønner seg å bygge hus.

Jeg ønsker en uforpliktende husprat med en boligrådgiver

Ikke undervurder byggelederen

Kjøper du brukt og må renovere vil vi råde deg til å tenke over hvor mye tid du har og vil bruke på å innhente ulike pristilbud og samt å bestille og koordinere ulike håndverkere gjennom renoveringsperioden. Dette er ofte helt avgjørende for at et renoveringsprosjekt skal bli vellykket. Bygger du nytt hus er det byggelederen vår som tar seg av alt dette arbeidet. Du har ingen bekymringer om håndverkerne kommer til avtalt tid og holder fremdriftsplanen. Du kan utføre din egentlige jobb og overlate byggearbeidet til oss.

Å bo i et renoveringsprosjekt

Du kjenner helt sikkert noen som har vært igjennom et renoveringsprosjekt. Dersom du vurderer bygge hus mot å kjøpe brukt og vet at du må igjennom en renovering, er vårt råd at du legger en god plan dersom du må klare deg uten kjøkken og /eller bad i noen uker. Vi vet at det er utfordrende for en familie å bo på en byggeplass med masse støv, støy, bygningsmateriell og håndverkere som til stadighet løper ut og inn. Velger du å bygge hus slipper du å bo i dette kaoset og kan flytte inn når huset er 100% ferdig.

Den åpne kjøkken- og stueløsningen i det arealeffektive huset Stix. Det er grønnblå vegger, brun kjøkkeninnredning og grå stuemøbler. Det er store vinduer og glassdør ut til terrassen.

Interiørillustrasjon fra husmodellen Stix .

Forutsigbarhet og fast pris

Et annet godt argument for å følge drømmen og bygge hus er fast pris. Våre boligrådgivere vil hjelpe deg med å sette opp en økonomisk plan for nettopp ditt byggeprosjekt. Når du og boligrådgiveren er enige om tegninger og leveranse skriver du under en kontrakt med fastpris. Kontraktssummen endrer seg kun hvis du gjøre endringer etter at kontrakten er inngått. Ergo er det forutsigbart for deg hva byggeprosjektet skal koste. Les mer om hva det koster å bygge hus.

Skreddersøm – få det akkurat slik du vil

En bruktbolig er slik du kjøper den. Kanskje har den ikke helt ønsket planløsning og du må bygge om for at boligen tilfredsstiller dine behov. Dersom du velger å bygge hus kan våre boligrådgivere sammen med våre arkitekter skreddersy våre ferdighus akkurat slik du vil ha det - dette har vi god erfaring med og har mange fornøyde kunder.  

shutterstock_562341886.jpg

Trygghet og garanti

Det har blitt strengere regler på bruktboligsalg. Selger har nå et større ansvar enn tidligere. Dog er det ikke enkelt å oppdage feil og problemer på et gammelt hus. Vi kjenner alle noen som har gjort sine oppdagelser etter en stund. Noe er enkelt å utbedre mens andre feil kan påføre deg store kostnader. Velger du imidlertid å bygge hus har du en trygghet for at huset ditt bygges etter strenge tekniske retningslinjer og krav. Du har reklamasjonsrett i 5 år etter overtakelsen. I tillegg stiller vi en økonomisk garanti som også gjelder i 5 år. Denne skal sikre at du ikke rammes økonomisk dersom vi av en eller annen grunn ikke skulle være i stand til å rette eventuelle feil og mangler i reklamasjonstiden.   

Og helt til sist - du får lavere strømutgifter

Ved å bygge nytt hus vil du dra nytte av de nyeste tekniske krav til en bolig. Dagens isolasjons- og tetthetskrav medfører et vesentlig mindre behov for oppvarming – dette er besparelser som er viktig å få med i sammenligningen og som utgjør et betydelig beløp gjennom et år.  Ler mer om hvorfor det lønner seg å bygge hus.