Archihus
Hanne T. Synslien
Sist endret: 26. januar 2024
Lesetid: ~5 min

Treets helt unike egenskaper

I Norge har vi benyttet tre som byggemateriale i hundrevis av år. Vikingskip har seilt stødig på verdenshavene og stavkirker står høyreiste den dag i dag ved hjelp av det naturgitte materialet vi har så rik tilgang på her i nord. Å benytte tre som materiale når man bygger hus har mange fordeler.

Som nordmenn er vi heldige. Vi ligger midt i skattkammeret blant gran- og furuskog. Det setter oss i en heldig posisjon til å kunne velge kortreist og klimavennlig trevirke fremfor materialer med negativ effekt på miljøet.

I Archihus bygger vi våre ferdighus med kortreist trevirke.

I tillegg til klimafordelene ved å benytte tre som byggemateriale, er det et allsidig og varig materiale som er vakkert å se på og har en rekke positive effekter på helsa vår.

65 + iStock-1396504370.jpg

I Norge har vi rik tilgang på skog og trevirke. (Ilustrasjon: Shutterstock)

Tre som miljøvennlig materiale

Tre er et naturmateriale som er basert på et fornybart råstoff som vi har stor rikdom av. Tilveksten i de norske skogene er faktisk større enn hogsten vi tar ut. I Norge har vi en sunn skogsdrift som følger strenge regler.

Bruken av tre bidrar til reduksjon av CO2-tilførsel til atmosfæren. CO2 tas opp av skog som vokser gjennom fotosyntesen, og lagres i trærne og deretter senere i treproduktene. Et tre i vekst binder opp mer CO2 enn et ferdigvokst tre.

Naturens eget byggemateriale er solid, har lang varighet og er enkel og bærekraftig å gjenbruke eller gjenvinne.

shutterstock_1547651993.jpg

Tre i interiøret er både stilig og helsefremmende

Tre har varmelagrende og akustiske egenskaper i tillegg til at det tar opp og avgir fukt i rommet. Tre er rett og slett sunt å omgi seg med også når vi oppholder oss innendørs!

iStock-1219823096.jpg

Å bringe treverk inn i boligen din, gir også en helt spesiell følelse av lunhet, ro og harmoni. Ektheten med treverk gjør rett og slett noe med stemningen i rommet. Og i tillegg lukter det utrolig godt.

Se husmodeller illustrert med tre på vegger og i himlingen

Fra den åpne kjøkken- og stuefløyen i atriumhuset Geneva. Himling, vegger og gulv er i tre. Møbler og interiørdetaljer har et organisk og naturlig uttrykk.

Start din boligdrøm med å bestille vår nye digitale huskatalog.