Archihus
Hanne T. Synslien
Sist endret: 27. november 2023
Lesetid: ~13 min

Hvilket gulv skal jeg velge?

Gulvet er rommets største møbel, og den interiørflaten som brukes mest. Når du skal velge gulv til det nye huset ditt står du overfor mange valg. I tillegg til at gulvet skal være pent, skal det tåle hverdagene til de som skal bo i huset. Med noen gode tips på veien, så får du et gulv som er både vakkert og varig.

Vi har tatt en prat med daglig leder i Floor Factory, Rune Lapstuen, som har levert gulv til flere av Archihus sine gulvkunder på Østlandet.

– Det første du bør gjøre når du skal velge gulv er å finne den røde tråden. Skal du ha likt uttrykk og design på alle gulvene i hele huset, eller ønsker du rom eller soner som skiller seg ut?

Fra den åpne kjøkken- og stueløsningen i det arealsmarte huset Neto. Perspektiv er fra kjøkkenbordet, mot stuemøbler og rommets store vinduer. Det er fyr i peisen og trappen til andre etasje ses i bakkant.

Interiørillustrasjon fra vår husmodell Neto. (Illustrasjon: Archihus)

Se også for deg gulvet sammen med de øvrige interiørflatene. Ta spesielt hensyn til dørterskler, trapp og gelender. Velger du et gulvdesign som harmonerer med resten av interiøret, så får du et rolig uttrykk som du er fornøyd med over tid, sier Lapstuen.

La rommets bruk bestemme gulvtypen

Når du har funnet den røde tråden, så velger du gulvtype som passer sammen med rommets bruk. Se  for deg hvilken funksjon de ulike rommene skal fylle for husets beboere.

Er det glade barn som løper inn til kakao etter en regnfull lekestund ute, en hund som entusiastisk spinner på gulvet i stua når du kommer hjem eller et stillfarent og voksent par som lever rolige dager?

Laminatgulvet HARO Triitty 200 Aqua.

Du angrer aldri på et skikkelig kvalitetsgulv

Som med alt annet er det kvalitetsforskjeller også på gulv. Og er det en gang du virkelig ikke bør spare på kvaliteten så er det når du skal velge gulv til det nye huset ditt.

Du ønsker selvfølgelig å ha et gulv som både er pent, slitesterkt og som er montert riktig slik at det kan vare i mange år.

De mest vanlige gulvtypene i norske hus

Parkett, heltre, laminat og klikkvinyl er de meste brukte gulvtypene i norske hjem. De ulike gulvtypene innehar ulike egenskaper som det er lurt å kjenne til:

Parkettgulv

Parkett har i mange tiår vært vinneren på norske gulv! Parketten har et naturlig utseende, er lunt og behagelig å gå på og tilfører rommet et klassisk uttrykk. Ettersom toppsjiktet er av ekte tre, vil gulvet vise treskrukturene der ingen planke er lik.  

Et parkettgulv krever vedlikehold for å beholde sitt utseende over tid. Denne gulvtypen er mer sårbar for hakk og riper enn for eksempel laminat- og klikkvinylgulv. Fordelen med parkett er at den kan slipes ned, og velger du skikkelig kvalitet kan du ha det vakre gulvet ditt i flere tiår.

Parkett egner seg aller best i oppholdsrom som stue og soverom. Utvalget er enormt med ulike treslag, strukturer, formater, sorteringer, farger og overflatebehandlinger.

­Tidligere var tommelfingerregelen at enstavsparkett ble valgt til store rom som f.eks. stue, mens trestavsparkett var mer vanlig å bruke i mindre rom, som soverom.

­– I dag går de fleste for enstavs parkett, uavhengig av rommets størrelse. I tillegg til at det er de bredeste plankene som er de mest populære, er den typiske kunden opptatt av at det er struktur i overflaten og at parketten er så matt som mulig. Derfor velger flere og flere en oljet fremfor en lakkert parkett. En oljet overflate vil absorbere sollyset, i motsetning til en lakket overflate som reflekterer sollyset, forteller Rune.

Parkettgulv

Heltregulv

Nærmere naturen enn heltregulvet kommer du ikke. Denne gulvtypen passer for deg som ønsker å kombinere det eksklusive med et naturlig uttrykk i rommet – og som vil ha et lunt og varmt gulv å gå på. Heltregulv kan fås både ubehandlet og ferdigbehandlet i tidsriktige farger og overflatebehandlinger. ­­

Med riktig vedlikehold og normal bruk kan du ha et tregulv i mange tiår. Selv om gulvet kan slipes ned flere ganger, kan et ekte tregulv faktisk fremstå ganske tøft når det med årene er preget av levd liv og får et rustikt uttrykk.

Heltregulv passer aller best i stue og soverom, og tilfører rommet ekthet ved at det er variasjon i den godt synlige trestrukturen. En god egenskap ved tregulv er dessuten at det er lydabsorberende i rom der det er høyt under taket.

– Det mest vanlige er å gå for et ferdigbehandlet gulv fra leverandørens fargepalett. Ønsker du en helt egen farge, så er det mulig å bestille så å si den fargen du vil. Også innen heltregulv vil de fleste ha mattest mulig overflate, forteller Rune.

Heltregulv

Laminatgulv

Er du ute etter et gulv som er slitesterkt og som krever lite vedlikehold, er laminatgulv et smart valg. Laminat har en overflate som tåler en røffere behandling enn parkett- og heltregulv.

­– På samme måte som parkettgulv, fås laminat i mange forskjellige størrelser, farger og strukturer, sier Rune.

Laminatgulv er som regel rimeligere enn parkett og ekte tregulv, mer motstandsdyktig mot hakk og riper og trenger ikke vedlikehold. Laminatgulvet kan derimot ikke slipes, og du vil ikke oppleve den samme lunheten som parkett og heltre.

Laminatgulv

Klikkvinylgulv

Behagelig, slitesterkt og vannbestandig er nøkkelord om gulv i klikkvinyl.

­Klikkvinyl har de senere årene blitt en reell utfordrer til både parkett, heltre og laminat. Nå kan du få klikkvinyl som har en svært autentisk overflate som ligner på tregulv, stein eller skifer.

– Gulvtypen har et dempende underlag som hjelper på trinnlyden, og gjør det behagelig å gå på, sier Rune.

Klikkvinylgulv

Jeg ønsker en uforpliktende husprat med en boligrådgiver

Lån med gulvprøver til huset hvor det skal legges


Rune sitt tips er å låne med gulvprøver til huset hvor det skal legges for å oppleve gulvet i de omgivelsene det faktisk skal høre hjemme i.

– Du skal kunne ta, se og føle på gulvet. Akkurat som med malingsprøver, så vil et gulv oppleves annerledes hjemme enn i butikken. Ta med gulvprøven til huset ditt, så får du sett hvordan gulvet fremstår i lyset der det skal legges. Det som kan se fint ut i butikken, kan oppleves helt annerledes hjemme og omvendt, sier Rune.

Les også: Slik velger du interiørfarger til nytt hus

shutterstock_1422225446.jpg

Visste du forresten dette om gulv?

  • Gulvets farge påvirker opplevelsen av romstørrelsen. Mens mørke gulv gjør rommet «mindre», har lyse gulv den effekten at de gjør rommet «større».
  • Dersom du skal ha varme i gulvet, må du sjekke at gulvtypen kan tåle gulvvarmen du skal ha.
  • Gulvets underlag er viktig for å få et varig godt resultat. Det er ofte egne underlag for hver gulvtype.
  • Det er smart å velge gulvlister samtidig med gulvet. Lister i samme farge og struktur som gulvet forstørrer gulvet, mens lister i samme farge som veggen gir opplevelsen av større takhøyde.
Fra den åpne kjøkken- og stuefløyen i atriumhuset Geneva. Himling, vegger og gulv er i tre. Møbler og interiørdetaljer har et organisk og naturlig uttrykk.

Start din boligdrøm med å bestille vår nye digitale huskatalog.