Archihus
Hanne T. Synslien
Sist endret: 27. november 2023
Lesetid: ~10 min

Slik velger du interiørfarger til nytt hus

Veggfargen er trolig det enkleste interiørmessige tiltaket for å sette stil og stemning i et rom. Når du bygger nytt ferdighus kan du velge nøyaktig den interiørfargen du vil. Men hvordan velger man blant tusenvis av farger? Vi gir deg noen tips på veien og presenterer smakebiter fra Jotun LADY sitt nye fargekart CANVAS 2024.

Veggen er malt i LADY PURE COLOR 0288 Mexico. Illustrasjon fra Jotun LADY.

Farger – rommets viktigste interiørelement

Tenk å kunne velge nøyaktig den fargen du vil og attpåtil få fagfolk til å gjøre selve malejobben. Slik er det faktisk når du bygger nytt hus. Gjør du gode sonderinger rundt fargevalg, finner en palett og er trofast mot den, blir det både pent, helhetlig og varig.

Interiørfargenes betydning i en urolig verden

Etter pandemi og med et urolig verdensbilde, blir det trygge hjemmet stadig viktigere for oss. Vi ønsker rett og slett å omgi oss med farger som bringer inn det jordnære og lune samtidig som vi ønsker å fylles av glede og optimisme.

Se oversikten over våre ferdighus.

I Jotun LADY sitt nye fargekart for 2024, er det den klassiske fargelæren i kombinasjon med naturens egen fargepalett og landskapet rundt oss som har vært inspirasjonskilden. 

Fargekartet består av 23 tidløse og vakre interiørfarger, hvor ti av fargene er helt nye. Med utgangspunkt i at livene og hjemmene våre er et lerret, har fargekartet fått den fengende tittelen CANVAS.

Illustrasjon fra Jotun LADY.

Illustrasjon fra Jotun.

Veggen er malt i LADY PURE COLOR 12291 Soft Brown. Illustrasjon fra Jotun LADY.

Lag en kollasj med rommets interiørelementer

Hvordan går du så frem når du skal velge interiørfarger til ditt nye hus?  Et smart tips, er å ta utgangspunkt i interiørelementene som skal bringes inn i rommet. Samle sammen gardiner, puter, kanskje en sofapute, gulvprøver og skattene du har arvet eller kjøpt på reise.

Kanskje er farmors gamle skap eller lampe et signaturmøbel som bør være retningsgivende for veggfargen i rommet der det skal stå? 

Legg interiørelementene inntil hverandre og se hvordan teksturene og fargene passer sammen med fargeprøvene du har valgt ut som alternativer. Da er det lettere å finne en fargepalett som du kan velge ut fra.

Jeg ønsker en uforpliktende husprat med en boligrådgiver

La rommenes funksjon være premissgiver for fargevalgene i huset ditt

Farger påvirker i høy grad sansene våre, og derfor bør du ta hensyn til hvilken funksjon rommet skal ha for deg. Skal du omsluttes av farger som pakker deg lunt inn eller som gir deg energi? La oss ta en titt på noen av mulighetene fra det nye fargekartet til Jotun LADY:

Beroligende grønnfarger

Grønt er naturens egen farge, og kanskje betyr denne fargen litt ekstra for oss nordboere som er omgitt av så mye frodig blad- og barskog i grønnfargens nyanser? Grønt er en farge som hjelper oss til å klarne tankene og som beroliger oss.

Veggen er malt i LADY PURE COLOR 7686 Mindful Green. Illustrasjon fra Jotun LADY.

Veggen er malt i LADY PURE COLOR 7386 Pistachio. Listene er malt med LADY SUPREME FINISH 7686 Mindful Green. Veggene bak er malt i LADY PURE COLOR 7685 Subtle Green. Illustrasjon fra Jotun LADY.

Veggen er malt med LADY PURE COLOR 1775 Fresh Pasta. Illustrasjon fra Jotun LADY.

Gult er gledens farge

Gult er optimismens farge og den skal gi oss inspirasjon og løfte humøret. Gult fungerer godt på store veggflater, og i duse variasjoner fremstår gult som dempet og behagelig. På bildet vises den glade gulfargen Fresh Pasta fra Jotun.

Lune jordfarger

Ønsker du at rommet skal ha en varm atmosfære, så kan rustikke farger fra den gule og røde halvdelen av fargesirkelen passe godt. Disse fargene gir oss assosiasjoner til naturen med fjell, ørken og jord.

Illustrasjon fra Jotun.

Bakgrunnen er malt i LADY SUPREME FINISH 20217 Muted Coral. Illustrasjon fra Jotun LADY.

Nøytrale farger

Uansett hvilken stilretning du skal ha i ditt nye hus, er nøytrale farger et godt utgangspunkt. Disse tidløse og dempede fargene, som strekker seg fra gyllen beige til friske gråtoner, vil bringe harmoni til hjemmet ditt. Et tips er å kombinere ulike nøytrale farger i samme rom.

Se bildene fra huset til Thomas og Marita som har benyttet fargen Jotun LADY 12075 Soothing Beige i sin stue.

Veggen er malt i LADY PURE COLOR 1632 Rock Sugar. Veggnisjen er malt i LADY PURE COLOR 12075 Soothing Beige. Hyllene er malt med LADY SUPREME FINISH 12075 Soothing Beige. Illustrasjon fra Jotun LADY.

Det viktigste tipset til fargevalg

Start sonderingene rundt veggfarger tidlig i byggeprosessen. Involver gjerne boligrådgiveren som vil gi deg gode råd eller henvise deg til en fargehandel for inspirasjon.

Når du har valgt interiørfarger sørger selvfølgelig maleren for at det benyttes riktig type maling på riktig overflate, slik at det blir et vakkert og varig resultat.

Det viktigste er at du finner en fargepalett som reflekterer hvem du er og som du vil trives med over tid. Lykke til med fargesettingen av ditt nye hjem.

Vil du vite mer om funkis? Archihus har både små og store arkitekttegnede funkishus.

Les også: Hvilket gulv skal jeg velge?

Fra den åpne kjøkken- og stuefløyen i atriumhuset Geneva. Himling, vegger og gulv er i tre. Møbler og interiørdetaljer har et organisk og naturlig uttrykk.

Start din boligdrøm med å bestille vår nye digitale huskatalog.