Archihus
Hanne T. Synslien
Sist endret: 02. januar 2024
Lesetid: ~15 min

Bygde drømmehuset med egen utleiedel

I Hølen har familien Syversen Smestad bygget sitt drømmehus. Funkisstilen med store vinduer, hybel som gir skattefri leieinntekt og mulighet for tilpasning av katalogmodellen, var grunnen til at de valgte husmodellen Andale.

Sover bedre om natta i nytt hus

For Thomas W. Smestad og Marita W. Syversen i Hølen i Vestby kommune, var svaret på ny bolig å bygge nytt hus. Slik kunne de få løsningene som de ville, og bo i et mer energieffektivt hus enn om de skulle kjøpt en brukt, eldre bolig. Dessuten var tryggheten med garantier og sikkerhetsordninger når man bygger nytt viktige faktorer.

– Dersom det er feil og mangler, får man utbedret det som trengs når man kjøper nytt. Kjøper du brukt, så må du ta større høyde for at det dukker opp feil og mangler. Jeg sover rett og slett bedre om natta i nytt hus, sier Thomas, som nå har bygd nytt hus for tredje gang i livet. 

Et smart sted å starte ditt byggeprosjekt, er å laste ned huskatalogen.

318A3087.jpg

I tillegg til Thomas og Marita bor barna William (3), Sonja (3 måneder) og Thomas sin datter Amanda (7) i huset. Amanda var på skolen da vi var på besøk. (Foto: Archihus)

Tomta ligger på en fjellpynt i et lite nybyggerfelt med utsikt utover de flotte jordene i Hølen. (Foto: Archihus)

Fikk katalogmodell skreddersydd til sine ønsker

Thomas og Marita likte den moderne og funkisinspirerte stilen på Archihus sine husmodeller, og i starten vurderte de flere modeller. – Vi landet etter hvert på Andale, basert på størrelsen og at det var mulighet for hybel som gir en månedlig skattefri ekstrainntekt. For å få det helt optimalt, har vi gjort tilpasninger slik at huset passer bedre med vår familiesituasjon og tomtas beskaffenhet, sier Thomas.

Thomas har bakgrunn som byggteknisk tegner. Paret hadde dermed klare ønsker da det kom til endringer av standardmodellen. Det ble noen justeringer på planløsningen i begge etasjer. De endret også fra flatt tak til saltak på grunn av de kommunale reguleringsbestemmelsene og fikk tegnet inn en integrert dobbelgarasje med takterrasse oppå.

Dette har de fått løst ved å ha god dialog med sin boligrådgiver og med teknisk avdeling på Archihus sitt hovedkontor. – Jeg har hatt mye kontakt med arkitekt Arnfinn på hovedkontoret, så han ble sikkert skikkelig lei av meg, spøker Thomas.

Vaskerommet i første etasje består av masse praktisk skapplass. (Foto: Archihus)

Færre kvadratmeter, men med smartere planløsning

Før paret flyttet inn i februar 2023, bodde de noen kilometer unna i en tomannsbolig over tre etasjer og uten hage. Siden de flyttet inn i februar har lillesøster Sonja (3 måneder) også kommet til verden. 

– Planløsningen har mye å si. Vi bor faktisk på mindre areal her med 180 kvadratmeter enn i tomannsboligen som var nærmere 200 kvadratmeter. Der hadde vi tre etasjer og en ugunstig planløsning med veldig store soverom og et lite vaskerom, sier Marita.

I det nye huset har de adkomst til vaskerommet via egen ytterdør, fra hallen eller via en sluse ved dobbelgarasjen.

Enkel tilgang til vaskerommet er en bonus for barnefamilier som kommer hjem fra barnehager, skoler og fritidsaktiviteter med sølete parkdresser og møkkete sko.

Familien har tilgang til uteplasser flere steder fra huset. (Foto: Archihus)

Romslige og gode uteplasser

I tillegg til en etterlengtet hage, har familien tilgang til gode uteplasser fra begge etasjer. Fra TV-stua er det utgang til overbygd terrasse, og tar man turen opp i andre etasje har man tilgang til den store takterrassen fra kjøkkenet. Her ligger alt til rette for koselige middager, lek og moro. Fra stua i andre etasje finnes en overbygd veranda som ligger lunt til i et hjørne på gavlsiden.

– Der vi bodde tidligere hadde vi kun en hellelagt, liten uteplass. Vi synes barna fortjente en hage hvor de etter hvert kan ha trampoline og telt. Men vi vil ikke ha for mye hage, for vi er ikke typiske hagemennesker. Vi liker kombinasjonen av å ha det funksjonelt og så vedlikeholdsfritt som mulig, sier paret samstemt.

Et hjem med store vinduer og høyt under taket

Husets hjerte er den åpne stue- og kjøkkenløsningen i andre etasje med inntil fire meters takhøyde. De store vinduene tar omgivelsene inn og slipper dagslyset til både fra langsiden og gavlsiden av huset.

Marita setter ekstra stor pris på vinduet som strekker seg hele veien fra første til andre etasje i trappa.

– At vi har store vinduer og masse lysinnslipp, er en stor kvalitet i tillegg til at vi bor nytt og har fått hage, sier Thomas. Med motoriserte screens, regulerer de enkelt sol- og lysforholdene i vinduene når de ønsker det. 

Veggene er malt i den lyse Jotun-fargen Soothing beige 12075. (Foto: Archihus)

DJI_0125.jpg

Legg merke til vinduet på langsiden som strekker seg over begge etasjer i trappeløpet. (Foto: Archihus)

Vannbåren varme gir lune gulv og bedre komfort

Paret har valgt vannbåren varme i husets første etasje, inkludert i hybelen som ligger i denne etasjen.

318A2936-HDR.jpg

Med så romslig garderobeløsning, er det enkelt å holde orden i hallen. Sidefeltet i glass ved ytterdøra og glassdøra inn til TV-stua bidrar til naturlig lys. (Foto: Archihus)

– Ettersom kombiberederen på vaskerommet ligger midt i huset, får vi en positiv bieffekt ved at den avgir varme til omgivelsene, ikke bare til gulvvarmen. Den bidrar til veldig god restvarmeeffekt som fordeles ut mot hallen og hybelen, forteller Thomas.

318A3030-HDR.jpg

TV-stua i første etasje fungerer også som hjemmekontor. Veggene er malt i den vakre fargen Jotun Adventure 11175. (Foto: Archihus)

Egen voksensone

I tilknytning til hovedsoverommet i andre etasje, har foreldrene fått sin lille oase med eget bad og praktisk walk-in garderobe. Lille Sonja sover fremdeles med foreldrene.

Se bilder fra den stilfulle voksensonen

Prioriterte sosiale soner fremfor store soverom

Med tanke på at huset skal være funksjonelt både i småbarnsperioden og når barna blir ungdommer, har de valgt bort store barnerom. – Vi tror at de sosiale rommene kan fungere like godt som et lekeareal som det barnerom vanligvis gjør. Vi har valgt å ha fokus på større stue og TV-stue som kan være leke- og friarealer for ungene, sier paret.

Ettersom de legger opp til at hverdagene skal leves i de sosiale sonene, valgte Marita og Thomas et gulv som tåler hverdagen med små barn ekstra godt. – Det går en del leker i gulvet, sier Marita.

Se flere bilder fra stua og kjøkkenet i andre etasje

Se bilder fra badet i første etasje

Valgte materialer som trenger lite vedlikehold

Da Marita og Thomas skulle bygge, var de bevisste på å velge mest mulig vedlikeholdsvennlige materialer.

Da de skulle velge behandling av utvendig trekledning, gjorde de et smart valg ved å bestille kledningen fabrikkgrunnet i samme farge som de senere skulle beise huset i.

DJI_0143.jpg

Beisen, som er av typen Eldet Grå fra Jotun, har lange vedlikeholdsintervaller. (Foto: Archihus)

DJI_0128.jpg

Beiset trekledning gjør seg godt i kombinasjon med de vedlikeholdsvennlige hvite, murlignende fasadeplatene fra Sto og rekkverkene i stål og glass. (Foto: Archihus) 

Hybelen gir skattefri inntekt hver måned

Den 40 kvadratmeter store hybelen gir skattefrie leieinntekter hver måned, og vil gi huset en høyere verdi den gangen det eventuelt skal selges.

– Å ha leieboere fungerer perfekt. Vi hører ikke et pip, og merker rett og slett ikke at de bor der, konstaterer paret. Leieboerne har egen inngang og uteområde på motsatt side av hovedenheten.

Opplevde en ryddig byggeprosess

Det er Archihus-forhandler Fjellhus Entreprenør som har gjennomført byggeprosjektet.

– Ryddighet og åpenhet har vært varemerke gjennom samarbeidet, sier Thomas. Har det dukket opp noe underveis, så har det blitt fulgt opp.

– De har også hatt veldig hyggelige og serviceinnstilte håndverkere som har vært lette å snakke med i byggeprosessen, istemmer Marita.

Tredje og siste gang før gamlehjemmet

– Her skal jeg bo til jeg bæres ned på gamlehjemmet, sier Thomas, mens han humrer og peker ut av vinduet i retning gamlehjemmet.

Fordeler med å bygge hus med utleie

Går du med tanker om å bygge nytt funkishus bør du vurdere å bygge med en utleieleilighet. Det er en «skjult» skattekiste og kan være en fornuftig investering for fremtiden som bidrar til å oppfylle husdrømmen din.

Les om fordelene med utleiedel

Alle våre hus med utleie