Archihus
Gunn Hedemann
Forfatter: Gunn Hedemann
Sist endret: 26. januar 2024
Lesetid: ~9 min

Funkishus med utleiedel: En «skjult» skattekiste

Går du med tanker om å bygge nytt funkishus bør du vurdere å bygge med en utleieleilighet. Det er en «skjult» skattekiste og kan være en fornuftig investering for fremtiden som bidrar til å oppfylle husdrømmen din.

Artikkelbilde 3.jpg

Mange fordeler med å bygge hus med utleiedel

Fordelene med å bygge hus med utleiedel er mange - det vil blant annet gi deg ekstra skattefrie* inntekter hver måned i tillegg til at det øker verdien på huset i tilfelle videresalg i fremtiden.

Å bygge med en utleiedel kan også være avgjørende for om du får lånefinansiert byggeprosjektet ditt og i enkelte tilfeller vil leieinntektene kunne bidra til at du kan finansiere en større bolig enn forventet.

Flere av våre boliger er fra arkitektens side tilrettelagt med egen utleieleilighet. Har du falt for et ferdighus som ikke har utleieleilighet i utgangspunktet, er det store muligheter for at vi kan tilpasse huset slik at du kan bygge med utleiedel. 

*Så lenge verdien av utleiedelen din er mindre enn verdien av ditt eget boareal, er utleieinntektene skattefrie. 

Utleieleilighet kan gi mulighet for høyere boliglån 

Har du utleieenhet i boligen din får du en ekstra inntekt som gjør at du stiller med en høyere sikkerhet i banken når du skal søke om boliglån. Bankene tar gjerne disse inntektene med i regnestykket når de skal beregne din betalingsevne. 

De største bankene i Norge stiller seg mer positive til en lånesøknad hvis du skal bygge med en utleieenhet i tillegg. En av våre boligrådgivere hjelper deg gjerne med å sette sammen en økonomisk plan du kan ta med deg til lånemøtet med banken din.


Eksempel

I et tenkt eksempel hvor vi tar utgangspunkt i en byggekostnad på fem millioner kroner hvor du har en egenkapital på 15 prosent av dette - nærmere bestemt 750 000 kroner - da er altså lånebehovet ditt 4 250 000 kroner.

Med en nedbetalingstid på 25 år og med effektiv rente på 6,15 prosent, vil lånekostnaden din komme på i overkant av 27 300 kroner per måned* Leier du ut utleiedelen din for 15 000 kroner i måneden betyr det at leieinntekten er et godt bidrag til å betale de månedlige lånekostnadene.

Størrelsen på utleiedelen og beliggenheten på boligen din avgjør hvilken inntekt du kan beregne å få, men uansett vil en leieinntekt kunne finansiere deler av byggeprosjektet.

Mulighetene er mange, les om våre funkishus her!

Se alle våre ferdighus her .

Referanse er Nordea sin lånekalkulator.

Det er smart å bygge hus med utleieenhet. Våre boligrådgivere vil hjelpe deg med å sette opp en oversikt som du kan ta med til din bank.

Sjekkliste før du bygger hus med utleieleilighet

Det finnes mange økonomiske fordeler ved å bygge hus med en utleieenhet, men det er en del forutsetninger du må tenke på.

Beliggenhet er kanskje det aller viktigste. Skal du bygge i et populært område hvor det er enkelt å finne en leietaker, eller er det ikke et marked for det? 

Vi anbefaler også at du sjekker hvilke leiepriser som er vanlig i området, slik at du har en viss oversikt over hvor mye du eventuelt kan forvente å få i leieinntekt. Boligrådgiverne hos våre Archihus-forhandlere vil gjøre en vurdering sammen med deg på hva investeringskostnaden vil være sammenlignet med forventet leieinntekt.

Fra master bedroom i funkishuset Andale. Blågrå vegger, dører og vinduer i sort. Perspektiv fra sengen og inn mot walk-in closet og bad.

Boligrådgiverne våre har god erfaring og vil gi deg råd om hva du kan bygge på din tomt, og hva du har lov til. 

Videre må du finne ut hva slags type utleieleilighet du skal bygge. Er målgruppen din studenter kan f.eks to hybler passe godt, mens en sokkelleilighet kan være mer lønnsomt hvis du for eksempel kan få til en mer langsiktig leieavtale med firmaer. Utleiemuligheter avhenger også av tomten du har valgt deg.

For å bygge hus med utleiedel er det noen regler som skal følges. Leiligheten må blant annet ha forsvarlige rømningsmuligheter og tilstrekkelig med lys. Utleieenheten må også lyd- og brannisoleres mot boenheten du selv bor i, samt ha godkjent ventilasjon for et riktig inneklima.

Boligrådgiverne og prosjekteringsavdelingen til Archihus vet hvilke krav en utleieenhet har, og alle våre utleieenheter er tegnet for å følge forskriftene. 

Se alle våre ferdighus med utleiemulighet her.

Vi finner den beste løsningen for deg

Velger du Archihus som leverandør av ditt nye ferdighus får du en leverandør som er din rådgiver og som vil hjelpe deg med alle de nødvendige sjekklistene.

Sammen med deg som kunde finner vi frem til den aller beste løsningen og du kan føle deg trygg på at alle byggeregler følges etter siste forskrifter og krav satt av myndighetene.

Skal du ha et eller flere mennesker boende hos deg, anbefaler vi at du er godt forberedt og klar over dine rettigheter ovenfor leieboeren og hvilke rettigheter leieboeren har. Ta en titt på tipsene til Huseiernes Landsforbund her.

Med ekstra leieinntekt kan du blant annet velge å nedbetale huslånet ditt raskere, betale for barnas utdanning når de blir eldre eller ha en god pensjonssparing så du kan leve glade dager som pensjonist. Eller drømmer du kanskje om å bygge en familiehytte? Da kan inntektene fra en leieboer komme godt med i totalregnskapet.

Utleiedelen i boligen kan også på sikt benyttes av egne barn som skal studere, men som enda ikke har råd til å leie eller kjøpe en egne bolig. Et annet alternativ er at utleieenheten integreres i hovedenheten hvis det i fremtiden ikke er behov for leieinntekter. 

Uansett, velger du en utleieenhet i din nye bolig, vil den gi deg gode ekstrainntekter og være med på å øke verdien på boligen din og gi deg mange muligheter på sikt.

Start planleggingen av ditt nye hus i dag. Bestill vår huskatalog og se alle våre moderne og funkisinspirerte ferdighus, både de med og uten utleiemuligheter. Og husk at alle våre hus kan tilpasses dine behov og din tomt. 

Sjekk hvor smart det kan være å bygge med utleieenhet. Start med å bestille vår huskatalog.

Alle våre hus med utleie