Archihus
Gunn Hedemann
Forfatter: Gunn Hedemann
Sist endret: 06. februar 2024
Lesetid: ~5 min

Hvorfor er det viktig med en økonomisk plan?

Det enkle og raske svaret er at det for din trygghet. Du skal vite hva ditt byggeprosjekt skal koste før du starter på byggeprosessen. Vi i Archihus ønsker ikke at ditt budsjett skal sprekke, derfor benytter vi en økonomisk plan hvor vi tar for oss alle kostnader i et byggeprosjekt - fra tomtekostnader til innflyttingsklar bolig.

Din trygghet er viktig

Boligrådgiverne i Archihus benytter en økonomiske plan som er et detaljert budsjett hvor alle elementer i byggeprosjektet er med. Planen starter med tomtekostnader. Her legger vi inne prisen på selve tomten og andre typiske poster som faller inn under dette punktet er f.eks tilknytningsavgifter for vann og avløp og andre kostnader til kommunen. Videre har vi omlag 30 poster til som er alt fra gravearbeider, grunnmur, bunnledninger, prisen for selve huset, varmekabler, gulvtype, kjøkken pluss mye mer. Det kan virke overveldende og vanskelig, men dette dokumentet fylles ut av din boligrådgiver som har god erfaring. Detaljert forklaring av ulike poster kan du lese mer om her.

Økonomisk plan.jpg En økonomisk plan inneholder mange poster som våre boligrådgivere fyller inn for deg.

Trygghet også for banken

Den økonomiske planen skal være en trygghet for deg, men den er også en trygghet for banken din. Når du skal søke om byggelån trenger banken din en del dokumenter og vår erfaring er at den økonomiske planen du får med deg er et viktig dokument. Her viser du banken din at du har full økonomisk kontroll på din byggesak. Da trenger ikke banken å være skeptisk til at ditt byggeprosjekt skal sprekke. Det er en ekstra trygghet for banken at den økonomiske planen har en post som heter uforutsette kostnader. Hvis du f.eks gjør endringer på din leveranse etter at kontrakten eller byggearbeidene har startet, vil det føre til endringer i prisen. Da har du en liten buffer i uforutsette kostnader. Men det aller beste for ditt byggeprosjekt er at alt er avklart før vi starter byggingen.

Alltid trygt å bygge nytt

Velger du å bygge nytt hus vil du alltid få et hus som er i henhold til gjeldende tekniske forskrift. Alt er nytt, du får et hus med en planløsning som er akkurat slik du ønsker den og med de farger og materialer du selv har valgt. Du vet hva kostnaden blir, og du får ingen utforutsette kostnader til renovering. I ditt nye hus kan bo i mange, mange år før du trenger å vedlikeholde noe. Luftkvaliteten er god for store og små og ikke minst trenger et nytt hus mindre energi til oppvarming. Trenger du flere argumenter for å bygge nytt? Les her.

Ta kontakt med en av våre boligrådgivere i dag, så hjelper vi deg med en økonomisk plan også for ditt byggeprosjekt.