Archihus

Kjøkkentrender 2024 – bli inspirert og få gode råd  

Kjøkkenet er husets hjerte og hjemmets mest allsidige rom. Her tilbringes grå hverdager i november og solfylte festdager i mai. Når man skal velge nytt kjøkken, ønsker de fleste at det skal være både solid, lekkert og trendy å se på. Vi har tatt en prat med Studio Sigdal på Hamar som har fortalt oss om årets kjøkkentrender.

Hanne T. Synslien
Sist endret: 29. januar 2024
Lesetid: ~11 min

Hovedtrekkene i årets kjøkkentrend er holdbarhet, funksjonalitet og et design som står seg over tid. – Kjøkkenet skal ha et naturlig uttrykk og det skal være varig, sier kjøkkendesigner Gry Smevoll hos Studio Sigdal på Hamar. Naturlige trematerialer som eik er veldig populært, både som malt og beiset i lyse og mørke toner.

Gry Smevoll hos Studio Sigdal Hamar. (Foto: Archihus)

Lune, varige og bærekraftige kjøkken

Med et urolig verdensbilde, blir vår søken etter det trygge og stabile ekstra sterk. Hjemmet vårt er den forutsigbare rammen i livene våre, og når vi er hjemme vil vi omgis av lunhet og varme. Gardinene er nå tilbake i norske hjem, og med naturlige innslag fra grønne planter får vi en avslappende og rolig atmosfære.

–  Vi vil gjerne ha det lunt og ekte – også på kjøkkenet. Benkeplatene skal fremstå som naturmaterialer med bruk av stenplater eller treplater – enten som naturlige materialer eller som laminat. Kombinerer man med svarte detaljer i hvitevarer og mørke eller børsta håndtak får man et lunt og koselig kjøkken, forteller Gry.

I det varige ligger også verdien i et solid, ekte håndverk. Alle Sigdal-kjøkken er norskproduserte ved fabrikken i Eggedal.

– Gjør kjøkkenet personlig, er Gry sin klare oppfordring. Det er et sted hvor det er viktig å trives. Det er jo gjerne på kjøkkenet eller i tilknytning til kjøkkenet vi samles både som familie og med gjester.

Bring naturen inn – også i funkishuset

Når vi spør om det organiske uttrykket også gjelder for funkisinspirerte boliger som Archihus, er Gry klar på at det gjelder også her. 

– Absolutt! Kontrasten og samspillet mellom stram design og f.eks. et beiset eikekjøkken hvor man kan se trevirket er veldig flott. Bring inn bestefars gamle traug eller en trebolle, fyll det med frukt og sett det på kjøkkenbenken, oppfordrer Gry.

Les også artikkelen: Funkis – norske, stilsikre og arkitekttegnede hus

HiRes_Sigdal_Uno_SvanenHeltre-_Lifestyle_254.jpeg En heltre benkeplate er et unikt og levende materiale som passer de fleste kjøkkenstiler. (Foto: Sigdal)

La kjøkkenet speile deg

Vi mikser og matcher møbler og gjenstander på tvers av stilarter og trender som har vært. Nå skal huset speile den eller de som lever der. Også på kjøkkenet er dette gjeldende.

Bring inn dekorelementer som har en historie og som betyr noe for deg rent personlig. Det kan være gjenstander som er arvet, bragt hjem fra reise eller skatter som er funnet på loppemarked.

– Vi er mindre opptatt av regler og hva kataloger eller trendnettsteder sier. Det handler igjen om å ta vare på ting og gjøre omgivelsene til våre egne, sier Gry.

Jeg ønsker en uforpliktende husprat med en boligrådgiver

Kombiner trendy og smarte kjøkkenløsninger

Et bra kjøkken forener det lekre med det funksjonelle. For å gjøre kjøkkenhverdagen smidig og praktisk er det noen faste gjengangere i hva folk velger.

– Platetopper med ventilator, høyskapvegger som erstatning for de tradisjonelle overskapene og kjøkkenøyer er i tiden. Innslag av åpne hyller ser vi også en del av for tiden, kan Gry fortelle. 

Med ventilator integrert i platetoppen så slipper du kjøkkenventilator på veggen. (Foto: AEG)
Det elegante og moderne eikekjøkkenet Sigdal Amfi Lin. Her med høyskap og kjøkkenøy. (Foto: Sigdal)
Med åpne hyller kan du pynte opp med designelementer, grønne planter og arvegods. (Foto: Sigdal)
Stålvasken er på vei tilbake til kjøkkenet. (Foto: Sigdal)

Trender som er på vei inn kjøkkenveien

Når vi spør Gry om trender som er på vei, så tror hun at stål og kjøkken med farger blir å se mer av.

– Vi ser at stål er på vei inn igjen til kjøkkenet. Det gjelder både kjøkkenvasker og de synlige hvitevarene, som for eksempel mikrobølgeovn og stekeovn. 

Blek Terrakotta er en av de 12 fargepalettene. (Foto: Sigdal)

Fargerike kjøkken

Sigdal har innledet et samarbeid med KOI Fargestudio og fargeeksperten Dagny Thurmann-Moe.

Det er satt sammen 12 paletter med frontfarge, fliser og veggfarge. Disse består av seks egne farger som KOI-teamet har utviklet, og seks farger fra Jordnær-konseptet til Sigdal.

Gode tips på veien til nytt kjøkken

  • Utnytt plassen. Kjøkkendesigneren hos din leverandør hjelper deg med dette.
  • Velg gode hvitevarer tilpasset dine behov.
  • God kildesortering under eller i nær tilknytning til vasken gjør hverdagen enklere.
  • Bruk uttrekkbare skuffer der du kan. Det gir bedre utnyttelse av plassen enn bruk av hylleskap.
  • Har du hjørner, så er det smart å utnytte plassen med en god hjørneskapinnredning.
  • Tenk hele rommet med gulv og veggfarger når du skal velge kjøkken og detaljer til kjøkkenet. Da får du best resultat!

Les også artikkelen: Husets ulike rom

Moodboard som er satt sammen for skape den rette stemningen og følelsen i kjøkkenet ditt. (Foto: Sigdal)

Opplev kjøkkenet hos din leverandør

Selv om kjøkkenet er noe av det siste som monteres i et nytt hus, må det planlegges i god tid med tanke på opplegg av vann og avløp.   

Din boligrådgiver vil forberede deg og sette deg i kontakt med kjøkkenleverandøren i god tid før du skal bestemme deg for hvordan kjøkkenet skal se ut.

Leverandørenes kjøkkenkonsulenter hjelper deg gjennom hele planleggingsfasen, slik at et lekkert kjøkken møter praktiske løsninger med skap- og benkeplass, arbeidssoner og sitteplasser.

Kjøkkenkonsulenten hjelper deg med å sette sammen moodboards med fronter, håndtak og benkeplater, slik at du ser hvordan de ulike fargene og teksturene spiller sammen.  

Slik velger du interiørfarger til husets rom

Veggfargen setter stil og stemning i et rom. Men hvordan velger du blant tusenvis av farger? Vi gir deg noen tips på veien.

Hvilket gulv skal jeg velge?

Når du skal velge gulv til det nye huset ditt står du overfor mange valg. I tillegg til at gulvet skal være pent, skal det tåle hverdagene til de som skal bo i huset. Med noen gode tips på veien, så får du et gulv som er både vakkert og varig.

Fra den åpne kjøkken- og stuefløyen i atriumhuset Geneva. Himling, vegger og gulv er i tre. Møbler og interiørdetaljer har et organisk og naturlig uttrykk.

Start din boligdrøm med å bestille vår nye digitale huskatalog.