Se våre moderne funkishus

Nysgjerrig på hva som skiller våre moderne funkishus fra 1920- og 30-tallets "ekte" funkishus? Få svaret her!

De fleste forbinder begrepet funkishus med moderne, firkantede hus med store vinduer og flate tak. En arkitekt derimot ville aldri kalt Archihusene over for funkishus. 

- De "ekte" funkishusene ble jo for det første bygd i betong. Mange hadde også bare små vinduer på rekke og rad. Funkishusene skulle dessuten være totalt blottet for "fiksfakseri"; de skulle være så funksjonelle, stramme, rene og gjennomtenkte at de nesten ble litt kjedelige, forklarer Archihus-arkitekt Kjell Johansen (bildet).  

1920- og 30-tallets funkishus representerte allikevel noe helt nytt og veldig spennende, og har vært til stor inspirasjon for Archihus-arkitekten. Vi har derfor valgt å kalle husene våre for "funkisinspirerte hus" eller "moderne funkishus". 

- I likhet med funksjonalismens hus har alle Archihusene rene, stramme linjer og glatte flater - de er for eksempel helt uten lister både inn- og utvendig. For å bryte opp det stramme uttrykket hadde funkishusene ofte innslag av geometriske former og Archihusenes buede balkonger og inngangspartier er eksempler på dette. I tillegg har vi tatt med oss muruttrykket og de karakteristiske hjørnevinduene, forklarer Kjell. 

Les hva som gjør Archihusene unike her

Eksempler på ekte funkishus

Bestill vår nye huskatalog
Dette feltet er påkrevd
Velg kommune fra listen
Har du tomt?

Samtykker

Moderne funkishus 

Folk i dag lever ganske så annerledes enn for 100 år siden. Før skulle det være dør mellom kjøkkenet og stuen. Nå er det åpne kjøkken- og stueløsninger som gjelder. Store vinduer og walk-in closets står også på dagens ønskelister - eller helst egne "voksensoner" med hovedsoverom, bad og walk-in closet. Litt annerledes enn på 20-tallet da mann og kone ofte sov på hvert sitt lille soverom. 

- Archihusene er funkisinspirerte ferdighus med en spennende arkitektur som appellerer til en moderne livsstil. Jeg vil si at de er tilpasset den måten vi ønsker å bo og leve på i 2018. Bonusfamilier med mange barn har for eksempel behov for mange soverom. Vi vet også at mange er avhengige av å leie ut en del av huset for å få råd til å bygge det, og flere av Archihusene har derfor en egen utleieleilighet. Åpne og luftige planløsninger, store vinduer og walk-in closets har de også, sier Kjell.  

Denne illustrasjonen fra Avenir-huset vårt viser en "voksensone" der man går rett fra soverommet, inn på badet og videre inn i walk-in closetet. PS: Dette er en tilpasset variant som ikke inngår i standardleveransen.   

Funkishuset blir til

La oss spole tilbake til 1920-tallet, det spennende tiåret da arkitektene begynte å tenke nytt og betegnelsen funksjonalisme vokste frem.

Nye byggematerialer som stål, stålarmert betong og glass ga arkitektene helt nye muligheter. Med bærekonstruksjoner i betong kunne de plutselig plassere vinduene akkurat der de ville, eller fylle hele vegger med glass om de ønsket det. Kreativiteten blomstret, arkitektene lekte seg og funkishuset så dagens lys.

Frihet i forhold til utforming var også hele essensen i funksjonalismen. Bygningenes bruk og konstruksjon skulle uttrykkes i måten de ble formgitt på. Bort med all unødvendig dekor og gamle stilelementer! Nå var det store flater, rette linjer og geometriske former som gjaldt, og stikkordene var lys, luft og hygiene. 

Kilde: Wikipedia. Trykk her for å lese mer om funksjonalismen og se bilder av flere "ekte" funkishus.

Noen av våre moderne funkishus

Akkurat som de ekte funkishusene har Archihusene rene, stramme linjer og glatte flater. For å bryte opp det stramme uttrykket har mange av husene fått et buet inngangsparti. Muruttrykket er også inspirert fra 1920- og 30-tallets funkishus.
Bestill vår nye huskatalog
Dette feltet er påkrevd
Velg kommune fra listen
Har du tomt?

Samtykker

Se alle Archihusene

Vi har funkisinspirerte hus med både flate og skrå tak - se alle her!